forige side næste side
Pippilotta Viktualia Rullegardinia Krusemynta Efraimsdatter Langstrømpe
Pippi har lidt problemer med at læse det sociale,
både i skolen og når hun er til fint dame-selskab
og ... når hun møder politiet

Aspergers syndrom: Social dysleksi

Aspergers er en funktionsnedsættelse i forhold til de sociale omgivelser.

Aspergers er ordblindhed, socialt set. Aspergers er betegnelsen for en medfødt nedsat evne til almindelig non-verbal kommunikation. Når der i det følgende skrives 'aspergers' skal det altså tolkes som social dysleksi.

Dysleksi er ikke en sygdom og aspergers syndrom er ikke et udtryk for mangel social intelligens, men at man er langsommere og bruger mere energi på at deltage i det sociale.

Selvom det at forklare aspergers som social dysleksi ikke dækker alle aspekter af et liv med aspergers, kan det (uanset om man selv har aspergers, er pårørende eller sagsbehandler) betale sig at betragte aspergers som social dysleksi.

Einstein
Albert havde også svært ved det sociale

Mor til et monster
Mor til et monster ?

Hvordan opstår aspergers ?

Hvad er årsagen til aspergers syndrom? Det bliver et gæt hvis jeg skal definere aspergers på nuværende tidspunkt. Officielt antager man at det skyldes noget medfødt, og som man regner med er arveligt, men det er lige så sandsynligt at aspergers skyldes et udfald i social indlæring på et meget tidligt tidspunkt i livet.

Mor til et monster

Aspergers er social dysleksi og man ved om almindelig leksikal dysleksi (ordblindhed) at hvis et menneske lever i de første år af livet uden at høre sprog skades mennesket livsvarigt i at kunne lære at tale og forstå grammatik. Måske gælder det samme for social dysleksi.

Om aspergers skyldes den sociale arv, genetisk arvelighed eller en medfødt skavank kan man vist ikke finde ud af, men at aspergers er social dysleksi og at man kan gøre meget - både selv og med omgivelsernes hjælp - er stensikkert.

Michelangelo
Selvom man har lidt social dysleksi
kan man sagtens risikere at ende på et frimærke

"50% af alle med aspergers er autistiske homoseksuelle jøder
med dysfunktionelle forældre"

eller
Derfor er der ikke autisme i aspergers syndrom

Aspergers bliver ofte fejlopfattet som hørende under autisme, men det skyldes et kup fra autismemiljøet. Autismemiljøet er resursestærkt og forsøger at præge aspergers med autisme for at pumpe sig så store som muligt. Autisternes forældre har kidnappet alle med aspergers og holder staklerne som gidsler uden at yde noget til gengæld. Der er ikke flere autister blandt mennesker med aspergers syndrom end i resten af befolkningen, uanset hvad kvaksalvere og ignoranter blandt danske læger og psykologer siger.

Jeg har endda hørt nogle sige at der er forbindelse mellem ADHD og aspergers, og det er også helt i skoven. ADHD betegner mennesker, der viser klare evner til at kunne manipulere de sociale omgivelser. ADHD er faktisk det modsatte af aspergers og derfor kan man ikke både have aspergers og ADHD samtidigt. Man kan ikke samtidigt have dysleksi overfor de sociale muligheder i omgivelserne og så få sin vilje hver gang - uanset hvad kvaksalvere og ignoranter blandt danske læger og psykologer siger.

Danske læger har et problem
"Du har det godt! Hvordan har jeg det?"

Årsagen til misforståelserne er dårlig brug af statistik og dårlig information om aspergers. Det er faktisk så galt i Danmark at jeg har haft kontakt til en velfungerende familie med et rigtigt livsstykke af et kreativt og velfungerende aspergerbarn. De bor i Spanien under de spanske myndigheders beskyttelse fordi begge forældre er dømt 1 års ubetinget fængsel, samt tvangsfjernelse af barnet, fordi forældrene måtte kidnappe barnet fra tvangs-fejl-medicinering her i yndige Danmark. Det er mere reglen end undtagelser at de danske myndigheder bruger både tvang og domstolene for at sikre at børn med aspergers fejlbehandles som autister og medicineret som om de har ADHD. Suk.

Jeg lavede en lille undersøgelse for nogle år siden om hvem der dukkede op som nybeskrevne som havende aspergers og jeg undrede mig over at der var så mange med autistiske træk, og jøder, og homoseksuelle, og jehovas vidner, og hjem med dysfunktionelle forældre, osv. Jeg forstod at der var noget galt med min lille undersøgelse og lavede så en ny ved at observere dem der er kendte (altså berømte) og som selv siger at de har aspergers. De kommer ikke fra hverken stærkt religiøse eller dysfunktionelle familier, og de er lige så lidt autister som det man forventer af det man kalder normal.

Det jeg fandt var, at aspergers er et meget lille handicap, der kun giver svære problemer hvis man har andre problemer i forvejen. Hvis de sociale omgivelser er forstående, kreative, rumlige og imødekommende, så bliver man kun meget sjældent fundet og undersøgt for aspergers. Dem med betegnelsen aspergers der er flest af, er mennesker der tumler med livet og opsøger forklaring og løsning, og opdager at årsagen til at de ikke klarer sig lige så godt som andre er at de har social dysleksi.

At leve med aspergers

Leonardo da Vinci Mozart
Selvom man har socialt dysleksi
kan man være intelligent, kunstner og intellektuel

Aspergers og handicap

en heldig kartoffelAspergers er altså en skavank på linje med almindelig ordblindhed. Når man er socialt ordblind bliver man mange gange også tilsidesat. Ligesom ved andre funktionsnedsættelser kan omgivelsernes opførsel gøre aspergers til et handicap.

Den kamp almindeligt ordblinde har med ord på papir har mennesker med aspergers med at læse det sociale sprog i omgivelserne. Det er ikke altid let. Hvis der ikke er styr på de sociale omgivelser opstår der næsten automatisk psykopati omkring mennesker med aspergers. Den svagere sociale formåen udnyttes ofte, og er den væsentligste skavank ved aspergers.

De fleste med aspergers er meget sociale mennesker, men stækkes af besvær, mobning og mental træthed, hvis der er sociale krav om at kunne deltage på lige fod med almindelige mennesker.

Den nedsatte evne til non-verbal kommunikation forveksles ofte med manglende empati. Den nedsatte evne til at forstå og tillære sig andres kropssprog tolkes ofte som motoriske forstyrrelser.

Når du har aspergers har du en funktionsnedsættelse socialt, men det er ikke dét der giver betegnelsen ’handicap’. Ifølge FN defineres et handicap nemlig ikke som noget personen har, men er beskrivelsen af det besvær omgivelsernes giver i forsøget på at deltage i familie, skole og arbejdsliv.

Emily Dickinson
Social dysleksi er et 'læse-problem'
og er ikke et udtryk for svag social intelligens

forige side næste side