forige side næste side
Information om aspergers

Hans Asperger Når man søger information om aspergers skal man være opmærksom på, at området endnu ikke har fundet sin sidste forklaring eller beskrivelse. Denne tekst er fra juni 2013.

Læser man langt nok tilbage i tiden – til f.eks. Hans Asperger der lægger navn til tilstanden, kan man få det indtryk at det drejer sig om både psykopati og autisme. Andre har forsøgt at sammenkæde aspergers med skizofreni. Nogle kalder det for en medfødt gennemgribende neurologisk udviklingsforstyrrelse.

De danske domstole stiller direkte forbindelse mellem aspergers og kriminalitet og ... sindssyge. Man diagnosticerer normalt ikke dysleksi gennem psykiatrien, men i Danmark har man valgt at aspergers skal anses for en diagnosticerbar sygdom. Det er selvfølgeligt alt sammen meget forkert. Aspergers er ikke en sygdom, men dysleksi i socialt forstand.

Hans Asperger Historisk set har aspergers været mange ting. Først tog Hans Asperger fejl og så skiftede han mening og så tog andre over. Derfor kan man finde oplysninger om at aspergers er psykopati, anti-psykopati, undgomssløvsind, skizofreni, borderline og autisme, men i dag forstår man at det drejer sig om en form for social ordblindhed.

At aspergers skulle være en psykisk sygdom er en meget beklagelig og skadelig fejl. Fra andre tilstande kender man til, at f.eks. mennesker med nedsat hørelse, synsbesvær eller bare almindelig ordblindhed kan tabe kontakten med den sociale omverden og udvise tegn på alt fra autisme til pseudo-psykiatriske tilstande, og det er da også dét der er sket omkring mennesker med aspergers i Danmark.

Efter alt for mange års forsøg på at sætte mennesker med aspergers i forhold til alt fra autisme til psykiatri har det vist sig at det eneste der giver mening og funktion er, at aspergers er social dysleksi.


Shameful - En film om aspergers i Frankrig
http://shamefuldocumentary.com/


Der er mange kendte med aspergers der er respekterede for at at være dem de er

Dem der selv siger at de har(/havde) aspergers:

Pernille Aalund Peter Bastian Holger Bech Nielsen Charles M Schulz Courtney Love Dan Aycroyd Daryl Hannah Steven Spielberg George Orwell Alfred Hitchcock Jim Henson

og når man ser tilbage i historien kan man antage at følgende også må have haft aspergers:

Bartok Beethoven Brahe Darwin Edison Ford Graham Bell Jefferson Richard Strauss Bertrand Russell Andy Warhol Albert Turing Jung StormP
Jeg bruger frimærker som illustration for at vise, at man ikke nødvendigvis behøver at ende som social taber eller i bofællesskab eller under kommunal administration, bare fordi man har lidt læsevanskelighed overfor det sociale.

forige side næste side