forige side næste side
Dysleksi og aspergers

Man behøver ikke at være socialt tilbagestående bare fordi man har social dysleksi.

Dysleksi er det at have svært ved at opfatte noget og ikke et udtryk for kvaliteten af det man opfatter og forstår. Mennesker med almindelig ordblindhed kan jo sagtens være kendte forfattere af både ord og poesi. Forfatterne F. Scott Fitzgerald (Den store Gatsby), Agatha Christie og John Irving (Verden ifølge Garp) er svært ordblinde, men skriver alligevel.

Mennesker med aspergers behøver ikke opfatte sig selv som mindrebegavede overfor det sociale - det er 'kun' mere besværligt og kræver mere tid for mennesker med aspergers at være med socialt.

De fleste med aspergers har også en eller anden form for almindelig ordblindhed.

Stedsans og retning

Mange med aspergers har en retningssans som Christoffer Columbus.
Han ville til østen og rejste derfor stik vest.
Han var 4 gange i Amerika før han døde
- uden nogensinde at forstå at han ikke havde været i Indien.

Mobning og drilleri

En zebra blandt heste
Når man har social dysleksi kan man godt få den opfattelse at man er født som en zebra blandt heste. De andre er ens og vrinsker før de sparker, mens man selv sparker først og vrinsker bagefter.

Man skiller sig synligt ud fra mængden i en anden korpsholdning og reaktion på det sociale. Man bliver misforstået af andre og forstår måske ikke selv egen aspergers, og det gør det meget vanskeligt at gøre sig gældende blandt de andre.

Det giver nedslidning og ofte symptomer som ensomhed, depression og selvmordstanker.

Passiv mobning
Selvom aspergers udelukkende er social dysleksi falder mange for det psykologiske spil om at komplicere andre.

At opfordre mennesker med aspergers til at skulle finde autisitske træk, eller den manglende grundlæggende psykisk sygdom, i eget sind, sætter mennesket i spekulation og passificerer.

Når det så går ud over mennesker der i forvejen har svært ved at tolke det sociale får man mennesker med aspergers der faktisk spilder livet med selvdiagnostisering og selvhad. Det er menneskeplageri og det er unødvendigt. Det er nok at forstå mennesker med aspergers som mennesker med social dysleksi. Man behøver ikke at tillægge akademikernes overfortolkninger og smarte tanker.

Passiv mobning er den væsentligste årsag til selvmord, depression, kriminalitet og tab af arbejdsevne for mennesker med aspergers.

Det er kun i Danmark, at man automatisk sammenkæder aspergers med autisme og sygdom. Danmark bruger passiv mobning for at passificere og stække mennesker med social dysleksi.

Surviving the workplace by Linus

Et godt eksempel på den træthed man kan opleve efter arbejde
og anden social samvær når man har aspergers


Man kan godt have et gedigent kendskab til det menneskelige sind
selvom man er social dyslektiker

forige side næste side