forige side næste side
Retfærdighedssans og kriminalitet

Colombo

Der er ikke flere kriminelle blandt menensker med aspergers end andre,
og dog - der er flere dømte.

De danske myndigheder og domstole har den opfattelse at mennesker med aspergers er særligt farlige og potentielt kriminelle, men det er fordi man regner reaktion på mobing som kriminalitet og selvtægt, i fravalg af at forstå forudgående chikane fra andre.

Danskere med aspergers er ikke beskyttet imod mobning, som regnes for den skadedes eget problem. Hvis man skades i Danmark af fejldiagnostisering, odiøse domme og mobning, er de danske myndigheders holdning den, at man bare kan flytte til Norge, Sverige, Tyskland, Holland, Spanien, Italien eller England - der alle har fornuftig holdning til aspergers og lovgivning omkring begrebet mobning - også den mobning myndighederne i Danmark burger mod egne borgere.

Med aspergers følger almindeligvis en skærpet retfærdighedssans der ligger over gennemsnittet. Det er ikke for ingenting, at så mange detektiver i fiktionens verden er bygget på personkarakterer med aspergers.

Hercule Poirot Inspector Monk Sherlock Holmes Elisabeth Selander

Empati og psykopati

Mennesker med aspergers tiltrækker andres latente psykopati; som blomster tiltrækker bier - og det er der en forklaring på. Psykopater har tre kendetegn: de er super intelligente på en helt speciel måde, ondsindede og kan manipulere socialt for egen vindings skyld. Mennesker med aspergers deler det med at være super intelligente, men fejler på de andre områder. Det tirrer latente psykopater til at ville slås og manipulere - eksakt hvad mennesker med aspergers hverken forstår eller kan tåle.

Det hedder sig, at mennesker med aspergers ikke har empati, men det er ikke sandt. Aspergere er normale omsorgsfulde mennesker, der bare er langsomme til at forstå andres behov for fælles følelser. Dét ikke at kunne deltage spontant i fælles følelser, for følelserne og fællesskabets skyld, opfattes ofte som mangel på empati. Hvis du ikke vil lege med os andre her og nu er du sikkert syg - ik'?

Vernon Smith
Vernon Smith,
nobelprismodtager og talsmand for mennesker med aspergers
Aspergers er næsten en form for anti-psykopati og mennesker med aspergers har ekstremt svært ved at opnå andres empati, medfølelse og popularitet. Mennesker med aspergers har brug for støtte til at blive hørt gennem hele livet. En asperger uden omgivelsernes opbakning er fortabt, siger professor Vernon Smith. Han blev nobelprismodtager i eksperimental økonomi 2002 og havde aspergers.

forige side næste side